Taugé in het Internationale Jaar van Groente en Fruit
Wist je dat 2021 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’? In deze blog vertellen wij meer over dit bijzondere jaar en bespreken we de ontwikkelingen in groenten voor 2021.
Het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit'
2021 heeft dit thema gekregen om de aandacht voor groente en fruit te vergroten. Gezond en divers eten, waarbij het eten op een duurzame en innovatieve manier is geproduceerd, staat hierbij centraal. Het Internationaal Jaar van Groente en Fruit draagt daarom bij aan de Sustainable Development Goals en het welzijn van de bevolking. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), raadt aan om ten minste 400 gram groente en fruit per dag te eten. De meeste mensen wereldwijd eten echter nog niet genoeg groente en fruit.
In Nederland is door de groente en fruitsector dit jaar daarom de campagne geef kleur door opgezet. Met als doel het bewustzijn over de essentiële rol van fruit en groenten voor een gezonde en duurzame samenleving in Nederland te vergroten. De campagne is van start gegaan op wereldgezondheidsdag (7 april) en eindigt in oktober op wereldvoedseldag (16 oktober).
Ontwikkelingen in groenten in 2021
Welke ontwikkelingen in groente zien we nu eigenlijk in 2021? Hieronder lees je het.
1. Groenten op andere momenten van de dag
Voorheen werden groenten vooral bij het avondeten gegeten, maar tegenwoordig zien we groenten ook op andere momenten van de dag. Dit komt doordat mensen steeds meer thuiswerken. Met name tijdens de lunch eten mensen steeds vaker groenten.
Denk hierbij aan wraps, salades of soep. Probeer bijvoorbeeld eens taugésoep of een taugésalade tijdens de lunch! Broodjes worden daarnaast ook steeds vaker belegd met groenten. Opvallend is dat er zelfs bij borrels steeds vaker plaats is voor groenten, bijvoorbeeld als borrelhapje of verwerkt in een gazpacho.
2. Vleesvervangers nog populairder
De afgelopen jaren is de productie van vleesvervangers ieder jaar met 20 tot 30 procent gestegen. Vleesvervangers worden veelal geconsumeerd op basis van groenten, soja of bonen. Het zijn met name jongeren die steeds bewuster hun voedsel kiezen. Opvallend is dat Nederlanders de meeste vleesvervangers per persoon eten in Europa.
Evers Specials heeft samen met 12 andere Gelderse bedrijven haar krachten gebundeld in de Food Community Gelderland. Sinds 2017 werken deze bedrijven uit diverse voedselketens samen om elkaar en de Gelderse foodregio te versterken. Sinds kort is de inspiratiebox geïntroduceerd met unieke producten van Gelderse bodem, met ondere andere een aantal vleesvervangers op basis van groenten! Wil je graag meer informatie over de box? Neem dan contact op met Koen van Kessel, telefonisch bereikbaar: 06 - 10 24 70 30 of per e-mail via k.vankessel@eversspecials.nl.
3. We verspillen minder voedsel
Hoewel voedselverspilling nog steeds aan de orde van de dag is, zijn we dit jaar beter geworden in het opmaken van onze restjes. Waarschijnlijk komt dit doordat mensen vaker en langer in de keuken staan door de coronacrisis. We gaan bewuster met ons eten om, waardoor we minder eten weggooien.
Evers Specials gaat verschillende samenwerkingen aan om voedselverspilling tegen te gaan. Zo steunen wij sinds september 2020 de Voedselbank in Nijmegen door wekelijks zakjes taugé te leveren.
Ook de Voedselbank steunen? Kijk eens op de website van Voedselbank Nijmegen om te zien hoe jij kan helpen!
Naast het ondersteunen van de Voedselbank in Nijmegen zijn wij ook op andere manieren betrokken bij het tegengaan van verspilling. Zo gaat onze reststroom van bonenvliesjes, wortelpunten en gebroken taugé op dit moment naar boeren in de omgeving. Daarnaast doen we onderzoek naar nieuwe toepassingen van de reststroom als voeding voor menselijke consumptie.
4. Gezondheid steeds belangrijker
Door de coronapandemie zijn mensen meer bezig (geweest) met een gezonde levensstijl. Voeding, en in het bijzonder groente en fruit, spelen hierbij een belangrijke rol. Gedurende de coronapandemie is er daarom te zien dat er in Nederland meer groente en fruit wordt gegeten.
Wist je dat: taugé heel gezond is? In de blog op onze website lees je de vier redenen waarom!
Groenten zien we dus steeds vaker terug! Op verschillende momenten van de dag, in verschillende gerechten, als vleesvervanger én bij het opmaken van de restjes. Lekker en gezond!
Kijk eens op onze receptenpagina voor heerlijke en gezonde recepten met taugé!