Over taugé
Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon komt uit Azië, waar taugé niet meer weg te denken is uit gerechten. Taugé wordt ook steeds meer gebruikt in de Westerse keuken. Met een knapperige bite, heldere kleur en neutrale smaak hoort taugé op elk bord thuis.
Het proces
1. De grondstof: mungbonen
Evers Specials werkt nauw samen met boeren in Azië. De boeren zaaien en oogsten de mungbonen.
2. Ontvangst & opslag
De mungbonen komen aan bij Evers Specials. We controleren de kwaliteit en doen verschillende kweektesten. Vervolgens slaan we de mungbonen op.
3. Wassen & kweekcellen vullen
De mungbonen worden gewassen en in water getransporteerd naar de kweekcellen. We vullen een kweekcel met een afgemeten hoeveelheid mungbonen.
4. Ontkiemen & oogsten
Met water en onder strikte controle van zuurstof en temperatuur ontkiemen de bonen in 7 dagen tijd tot taugé. We oogsten de taugé uit de cellen.
5. Zeven & verpakken
We schonen de taugé van wortelpunten en bonenvliesjes. We verpakken het product in diverse formaten. Van bulk, tot kratten, of kleine zakjes.
6. Koelen & transport
We koelen de taugé in een half uur terug tot ca. 5°C. Door vacuümkoeling bevorderen we de houdbaarheid en voedselveiligheid. We leveren de taugé uiterlijk de volgende ochtend bij de klant.
Toepassingen van taugé
Evers Specials produceert verse taugé, die op diverse manieren verwerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan:
Conserven
Verpakt in glas of blik voor een lange houdbaarheid.
Diepgevroren
Bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden en groenteschotels.
Snacks en convenienceproducten
Bijvoorbeeld in loempia’s. Met diepgevroren, gedroogde of verse taugé.
Gedroogd (lucht- of vriesdrogen)
Bijvoorbeeld in instant soepen.
Voedingswaarden van taugé
Taugé zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is een goede bron van vitamine C en rijk aan vezels en foliumzuur. In vergelijking tot andere groenten bevat taugé daarnaast relatief veel plantaardig eiwit. In de onderstaande tabel staan de voedingswaarden van taugé. De blauw gekleurde vakken geven aan dat taugé voor dit component beter scoort dan de andere groenten. Klik op de tabel om deze te vergroten.