Taugé kun je op veel manieren bereiden. In deze blog zetten wij de verschillende bereidingswijzen van taugé voor je op een rijtje.

Wokken of roerbakken

Wokken of roerbakken is een kooktechniek afkomstig uit Azië, en is de meest voorkomende bereiding van taugé. Zo zit taugé vaak in de wokgroente-mixen van de supermarkt. Daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf een zakje taugé aan je eigen roerbakmaaltijd toevoegen. Bij wokken of roerbakken is het belangrijk dat je de taugé pas als laatste in de pan doet en deze nog 1 of 2 minuten mee bakt. Zo blijft de taugé lekker knapperig.

Wist je dat: taugé in de wokgroente-mix van je supermarkt vaak aan de zijkant of bovenop ligt? Dit zorgt ervoor dat je de taugé makkelijk apart kunt leggen, zodat je deze pas als laatste aan je wokgerecht kunt toevoegen.

Tauge salade

Foto: salade van taugé met boterbonen en sinaasappel van Gastronomixs

Blancheren

Blancheren is een kooktechniek, waarbij het voedsel eerst enkele minuten in kokend water wordt ondergedompeld, waarna het wordt afgespoeld met koud water. Doordat het voedsel meteen wordt afgekoeld, wordt het kookproces onderbroken. Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt dat deze knapperig blijven. Deze bereiding is ideaal voor het gebruiken van taugé in salades of wraps.

Een ander gerecht waarbij taugé eerst geblancheerd wordt, is Gado Gado, een bekend Indonesisch gerecht. Daarnaast kun je pasta of rijst vervangen door geblancheerde taugé om meer groente en minder koolhydraten binnen te krijgen.

 

 

Pureren

Hoewel minder bekend dan wokken, wordt ook het pureren van taugé vaker toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een romige taugésoep, waarbij je de taugé samen met aardappel en prei pureert. Andere voorbeelden waarbij je taugé kunt pureren, is in een gazpacho of voor een soufflé. Juist door de neutrale smaak van taugé kan je deze met veel verschillende groenten en fruit combineren en pureren.

Tauge aardappel prei soep

Taugésoep

Gazpacho met tauge

Gazpacho met taugé en watermeloen

Tauge souffle

Taugé soufflé

 

In de soep

Naast de gepureerde taugésoep, kun je taugé heel makkelijk aan verschillende andere soepen toevoegen. Hierbij geldt hetzelfde principe als bij het roerbakken: kook de taugé op het laatst kort mee, zodat je de bite behoudt. De meest bekende soep met taugé is misschien wel de Chinese tomatensoep. Naast het feit dat taugé vaak in andere Oosterse soepen voorkomt, bevat de Surinaamse saoto soep ook altijd taugé. Maar je kunt taugé bijvoorbeeld ook goed toevoegen aan een groentesoep, paprikasoep of kippensoep. Ook hier geldt dat koolhydraten, in dit geval vermicelli, vaak vervangen worden door taugé.

In de frituur (of Airfryer)

In de welbekende loempia gaat taugé de frituur in. Loempia’s kan je met allerlei ingrediënten maken, maar één groente zit er haast altijd in: taugé. Je kunt de taugé samen met andere groenten rauw in het loempiadeeg leggen. Meestal worden de ingrediënten van tevoren even kort geroerbakt (na het roerbakken wel weer laten afkoelen). Eenmaal dichtgevouwen, gaan de loempia’s voor ongeveer 4 a 5 minuten de frituur in. Bij een Airfryer duurt dit wat langer, zo’n 8 minuten.   

Gebakken in de oven

Deze bereiding van taugé is nog minder bekend, maar zeker net zo makkelijk en lekker. Voorbeelden hoe je taugé in de oven kunt bereiden:

  • De gewassen taugé in een ovenschaal leggen en bedekken. Dit bedekken kun je bijvoorbeeld doen met een mengsel van Parmezaan, panko en chiliflakes. Doe de ovenschaal zo’n 8 tot 10 minuten in de oven op 220°C. Doordat je de taugé bedekt, blijft de taugé knapperig.
  • De taugé later aan een ovenschotel toevoegen en nog circa 8 minuten mee laten bakken in de oven. 
  • Als vulling in een bladerdeeghapje of quiche. 

 

Een hoop verschillende bereidingswijzen van taugé dus. Hierdoor kan je met taugé heerlijk variëren.

Kijk eens op onze receptenpagina voor meer inspiratie! 

In de oven gebakken tauge

In de oven gebakken taugé met een mengel van Parmezaan, panko en chiliflakes van Gastronomixs

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Voor meer uitleg over het gebruik van cookies verwijzen we naar ons privacy beleid.